dissabte, 13 d’octubre de 2012

L'Art del Col·leccionisme

Recordeu els #PPQu s? Com us va amb ells? Espero que progressant adequadament!
Un dels millors que hi ha és l'art de col·leccionar.  Sí, és un art. Saber buscar, recollir, saber guardar, classificar, saber observar, gaudir... Col·leccionar no és senzillament fer una pila d'alguna cosa que ens agrada!
Qui no ha fet en algún instant de la seva vida una col·lecció d'alguna cosa? De cromos, per exemple. Segur que molts de nosaltres, gairebé tots, hem fet alguna col·lecció, del que sigui, en alguna ocasió. La veritat és que la quantitat de coses col·leccionables avui dia és gairebé infinita. Hi ha col·leccions de tot, des de les clàssiques de cromos, xapes del cava, vinils, segells, comics, monedes, clauers... fins més modernes, com els pins, i modernes i a més comercials, com cases de nines, tancs (ups!), bitxos del National Geographic (sí sí, tal com llegiu),,, 
Hi ha també col·leccions curioses com sobres de sucre, paperetes electorals, encenedors; i de més laborioses i costoses com papallones, minerals, autògrafs... hi ha qui col·lecciona aparells de ràdio! En fi, que hi ha coses per col·leccionar a dojo. No hi ha excusa!
Sempre és bon moment per començar a col·leccionar alguna cosa. I, molt important, el valor de la teva col·lecció és el que tú personalment li dones! 
De les meves col·leccions, les de cromos van les primeres cronològicament. El meu pare ja en feia, I així, de pares a fills, passa l'art. Recordo moltes col·leccions. Us citaré algunes d'elles. De futbol, un àlbum del mundial de 1974 de la Coca-Cola, on cada cromo tenia 4 jugadors! I de 1974 també, la Xibeca Damm va fer un de la lliga, on a la portada sortia en Johan! Sí, el Cruyff. Els cromos èren molt petits i d'un paper molt feble. Si visiteu l'antiga fàbrica de la Damm, al seu museu podreu veure un exemplar.
Altres col·leccions de cromos van ser les de motos, de Panini, cromos autoadhesius! La fotografia és d'un àlbum de 1973. També vaig fer àlbums de pel·lícules (Star Wars...), i de sèries de dibuixos, de la Danone. Recordeu els cromos de la Danone? Suposo que molts de vosaltres sí. Però els meus favorits van ser els de Bimbo. 'El libro de las adivinanzas' (foto, primera edició, gener de 1974), 'El porqué de las cosas'... Els pastissets criden més que els iogurts! 
Després dels cromos van venir els cómics, principalment els de Bruguera, tot i que coneixia el TBO clar! I els àlbums de Tintin, Astèrix... Més tard em vaig aficionar al Cairo i al 1984, grans molt grans!
Però la meva gran 'cole' és la del vinil. És passió. I a més, escoltar-los esdevé un magnífic #PPQu . Us citaré unes paraules de Trent Reznor a la revista Popular 1: "Quan vaig crèixer a la Pennsylvania rural, cada vegada que comprava un disc de Pink Floyd, ni tan sols sabia quina imatge tenien aquests paios, la gent que feia la música eren misteriosos. Miraves el disc, llegies els crèdits i les paraules que apareixien en el vinil. el absorbies i creaves una cosa que era més gran que la vida".
Així és, clavat.
Mireu aquesta fotografia, és d'un single dels Beatles, un disc de 7" amb portada de paper, editat a Barcelona el 1963, i que els meus pares posaven al seu tocadiscs, passant-me el dolç verí de la música i la fabulosa màgia del vinil, potser sense voler. Un altre cop, de pares a fills...On més fàcilment es pot constatar aquest fet del col·leccionisme és a fires i a mercats. Us posaré dos exemples. Les fires del disc de col·leccionista, que tenim a Catalunya ja fa molt de temps, en referència a vinil i altres suports relacionats amb la música. I  de manera més àmplia, el mercat de Sant Antoni de Barcelona dels diumenges al matí, on hi ha de tot! Quants cops havia anat a canviar, comprar i vendre cromos! Si podeu, heu de fer un tomb. Gaudireu de debò.
Apa doncs, a col·leccionar! I parleu de les vostres col·leccions!
Aquest escrit el dedico a tots els col·leccionistes del món, i a pares i fills que comparteixen aquest art.

2 comentaris:

panterablanca ha dit...

Jo col.lecciono capses de llauna (si són petites millor), però no val que les compra jo, me les han de regalar o les he de trobar.
Petons :-)

andreuet ha dit...

Interessant això què dius, creus que el fet de comprar resta valor a una col·lecció? Hi ha moltes col·leccions que serien impossibles... ;)

Publica un comentari a l'entrada